تحلیل همبستگی پیرسون و همبستگی
- 10 دی, 1400
- SPSS, روش تحقیق علوم رفتاری
تحلیل همبستگی پیرسون
موضوع نوشته : تحلیل همبستگی پیرسون
تحلیل همبستگی پیرسون و همبستگی اسپیرمن از پرکاربردترین و سادهترین تحلیلها در SPSS هستند. برای آشنایی بیشتر پژوهشگران و اشاره به جزئیات غالباً ناگفته درباره این آزمون، در این بخش این دو تحلیل را به شما معرفی خواهیم کرد.
گاهی اوقات پژوهشگری علاقه دارد بداند که چه رابطهای بین دو متغیر وجود دارد. برای مثال آیا بین میزان بارش در ۱۰ نقطه با میزان رشد گیاهان در این ۱۰ نقطه رابطهای وجود دارد یا خیر. یا اینکه آیا بین میزان افسردگی افراد با میزان عزت نفس فرد رابطهای وجود دارد یا نه. برای این منظور میتوان از آزمونهای همبستگی استفاده کرد. آزمونهای همبستگی به دو دسته کلی پارامتریک (تحلیل همبستگی پیرسون) و ناپارامتریک (تحلیل همبستگی اسپیرمن) تقسیم میشوند. البته چند تحلیل همبستگی ناپارامتریک دیگر نیز وجود دارد که به دلیل کاربرد کم در اینجا توضیحی درباره آنها ارائه نخواهد شد.
جهت مشاهده و دانلود پکیج آماری ضریب همبستگی پیرسون در spss کلیک کنید .
تفاوت تحلیل همبستگی پیرسون و همبستگی اسپیرمن
برای بررسی همبستگی باید حداقل دو متغیر داشته باشید. اگر دادههای شما در سطح فاصلهای یا نسبی باشند مانند نمره افسردگی، شادکامی، سن، قد، میزان پرش یک ورزشکار و … از تحلیل همبستگی پیرسون استفاده خواهد شد. همچنین اگر دادههای شما به صورت رتبهای باشند مانند تحصیلات، سال ورود به دانشگاه، مرتبه شغلی و … از تحلیل همبستگی اسپیرمن استفاده خواهد شد.
نکته مهم: برخی از متغیرها را میتوان هم به صورت فاصلهای یا نسبی به کار برد و هم به صورت رتبهای. برای مثال اگر شما سن آزمودنیهای خود را به صورت عدد (برای مثال ۲۶، ۲۷، ۲۸) ثبت کرده باشید این متغیر فاصلهای است اما اگر به صورت طیف قرار داده باشید (برای مثال ۰ تا ۱۰ سال، ۱۰ تا ۲۰ سال، ۲۰ تا ۳۰ سال) در این صورت این متغیر رتبهایی است.
ضریب همبستگی چه معنایی دارد؟
ضریب همسبتگی همیشه عددی بین ۱ تا ۱- است. ضریب همبستگی بین ۰ تا ۱ به معنی داشتن همبستگی مثبت است و هرچه این ضریب به ۱ نزدیکتر باشد همبستگی قویتر است. همبستگی مثبت یعنی با افزایش نمره یک متغیر نمره متغیر دیگر نیز افزایش مییابد، مثلاً با افزایش نمره افسردگی نمره اضطراب نیز افزایش مییابد. ضریب همبستگی بین ۰ تا ۱- به معنی داشتن همبستگی منفی بین دو متغیر است و هرچه عدد به ۱- نزدیکتر باشد یعنی همبستگی منفی قویتر است. همبستگی منفی یعنی با کاهش نمره یک متغیر نمره متغیر دیگر کاهش مییابد، مثلاً با افزایش افسردگی میزان شادکامی کاهش مییابد.
نحوه تفسیر ضریب همبستگی
در بالا گفتیم که ضریب همبستگی بین ۱ تا ۱- است. اما اعداد این ضریب چه معنایی دارند؟ برای مثال ضریب همبستگی ۰٫۴۷ نشان دهنده ارتباط قوی بین دو متغیر است یا ارتباط ضعیف؟ برای تفسیر ضریب همبستگی میتوان از راهنمای زیر استفاده کرد که در بسیاری از کتابهای آماری آمده است:
– ضریب بین ۰ تا ۰٫۲۹ نشان دهنده همبستگی ضعیف
– ضریب بین ۰٫۳۰ تا ۰٫۶۹ نشان دهنده همبستگی متوسط
– ضریب بین ۰٫۷۰ تا ۱ نشان دهنده همبستگی قوی
برخی از موضوعاتی که با استفاده از تحلیل همبستگی انجام گرفتهاند آورده شده است:
– رابطه بین سلامت روانی با نمره درسی
– رابطه بین جذابیت با اعتماد دیگران به فرد
– رابطه بین رضایت مشتریان از پاسخگویی پرسنل با میزان خرید آنان از فروشگاه
– رابطه بین عزت نفس با ابتلا به بیماری روانی در دانش آموزان
– رابطه بین ساعات استفاده از اینترنت با نمره کسب شده توسط دانشجویان
جهت مشاهده و دانلود پکیج آماری ضریب همبستگی پیرسون در spss کلیک کنید .
نحوه اجرای تحلیل همبستگی اسپیرمن در SPSS
مثال: فرض کنید که پژوهشگری قصد دارد رابطه بین میزان تحصیلات و میزان درآمد را بسنجد. برای این منظور او تحصیلات (زیردیپلم، دیپلم، دانشگاهی) و میزان درآمد (۱ تا ۲ میلیون، ۲ تا ۳ میلیون و ۳ تا ۴ میلیون) تعدادی از افراد را گردآوری میکند. تحلیل مربوط به این مثال در زیر آمده است.
در منوی بالای SPSS به این مسیر بروید:
Analyze>Correlate<Bivariate
در کادر باز شده دو متغیر خود را انتخاب و از سمت چپ به سمت راست منتقل کنید. سپس تیک گزینه Spearman را زده و سپس Ok را بزنید.
خروجی SPSS برای شما نشان داده خواهد شد.
در خروجی ظاهر شده تلاقی سطر اول با ستون دوم با سطر دوم با ستون اول نتایج شما خواهد بود. عدد اول نشان دهنده ضریب همبستگی از که عددی بین ۱ تا ۱- خواهد بود. عدد دوم نشان دهنده معناداری یا P-Value است که اگر کمتر از ۰٫۰۵ باشد نشان دهنده معنی دار بودن رابطه بین دو متغیر است. در اینجا ضریب همبستگی بین نمره افراد با میزان اعتیاد اینترنتی آنان ۰٫۵۵۳ است. این ضریب همبستگی نشان میهد که بین این دو متغیر رابطه همبستگی مثبت وجود دارد، یعنی با افزایش سطح تحصیلات، میزان درآمد نیز افزایش مییابد. همچنین با توجه به میزان Sig یا همان معناداری، مشاهده میشود که رابطه این دو متغیر معنادار میباشد.
جهت مشاهده و دانلود پکیج آماری ضریب همبستگی پیرسون در spss کلیک کنید .
مقالعه ای که در بالا آن را مطالعه فرمودید مربوط به بحث تحلیل همبستگی پیرسون است ،که تیم تحلیلی یونی تحلیل آن را برای شما عزیزان و پژوهشگران گرد آوری کرده است.
جهت مشاهده جدید ترین آموزش های ویدویی در spss کلیک کنید .
جهت دانلود فصل چهارم پایان نامه همراه با دیتا در چهار نرم افزار Pls , Lisrel , Amos , Spss کلیک کنید .
جهت دانلود پروژه و دیتا همراه با تحلیل در spss کلیک کنید .
روش تحقیق در علوم رفتاری